Oradour sur Glane, een eeuwig durend monument 

Oradour-sur-Glane, een klein dorp in de regio Nouvelle-Aquitaine in het westen van Frankrijk, is een van de meest aangrijpende symbolen van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Op 10 juni 1944 werd dit idyllische dorpje het toneel van een van de meest wrede massaslachtingen door de nazi's. De SS-Pantserdivisie Das Reich viel het dorp binnen, waarbij ze vrijwel de gehele bevolking uitmoordden. In totaal kwamen 642 mannen, vrouwen en kinderen om het leven. De precieze reden voor deze aanval blijft onduidelijk, maar sommigen suggereren dat het een represaille was voor verzetsactiviteiten in de regio.

Na de oorlog besloot de Franse regering om het dorp als een ruïne te bewaren, als een eeuwigdurend monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers en als waarschuwing tegen de gruwelen van oorlog. Het huidige Oradour-sur-Glane is een museumdorp, waar bezoekers door de verlaten straten kunnen lopen en de verwoeste gebouwen kunnen zien, compleet met verlaten voertuigen en roestige fietsen die een tragisch beeld geven van een leven dat abrupt werd onderbroken.

Naast het behouden van de oorspronklijke ruïnes, werd er een nieuw dorp gebouwd nabij de oude locatie. Er is ook een herinneringscentrum opgericht dat bezoekers voorziet van context over de gebeurtenissen van die dag en de bredere impact van de Tweede Wereldoorlog op Frankrijk en Europa. Oradour-sur-Glane dient niet alleen als gedenkteken voor de slachtoffers, maar ook als een krachtige herinnering aan de noodzaak van vrede en verzoening. Het vertelt een verhaal dat verder gaat dan de geschiedenisboeken en blijft resoneren bij diegenen die het dorp bezoeken, hen aansporend om na te denken over de consequenties van haat en het belang van menselijkheid.

foto's @yvonneblokland